SFS
DNA onderzoek

DNA onderzoek

Vorig jaar is de Stamboek Fokkersvereniging Skuddeschaap benaderd door de heer Lenstra, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, met de vraag of onze vereniging wil meewerken aan het onderzoek naar de verwantschap binnen (zeldzame) schapenrassen door middel van DNA profielen. Lenstra verricht al jaren onderzoek naar de verwantschap tussen schapenrassen, in het verleden heeft o.a. vakblad Het Schaap hierover een artikel geschreven, zie hier voor dit artikel.

Vanuit het bestuur zijn we erg enthousiast over dit initiatief en daarom hebben we in de nieuwsbrief een oproep gedaan aan onze leden om zich te melden wanneer een bezoek van de veearts gepland staat voor bloedafname voor bijvoorbeeld scrapie of zwoeger. Het DNA onderzoek kan plaatsvinden met één buisje met bloed, maar in totaliteit is dit nodig van circa 10 onverwante Skuddes. Nu de veearts bij de meeste leden niet zo vaak op de stoep staat (overigens een zeer goed teken) heeft het even geduurd, maar vorige maand was dan hét moment! Bij stal de Helmer kwam de veearts langs om te tappen voor zwoeger, hierbij zijn ook van 10 Skuddes een buisje bloed getapt voor het DNA onderzoek. 

Het vervolgtraject is dat het DNA wordt geïsoleerd en vervolgens geanalyseerd. Hierbij worden 50.000 variabele posities onderling en met andere schapenrassen vergeleken. Bij de analyse naar verwantschap biedt onze uitgebreide stamboek veel informatie waar dankbaar gebruik van kan worden gemaakt.

Wanneer de resultaten bekend worden is nog onduidelijk, het DNA van ‘onze’ Skuddes gaat namelijk de hele wereld over. Maar uiteraard zullen we jullie hiervan op de hoogte houden!

 

De veearts neemt het bloed af
De Skuddes wachten rustig op hun beurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *