SFS
Studiebijeenkomst ‘Ieder extra lam telt’

Studiebijeenkomst ‘Ieder extra lam telt’

Vakblad Het Schaap, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Welkoop hebben vorige maand een drietal studiebijeenkomsten speciaal voor schapenhouders georganiseerd met het thema ‘Ieder extra lam telt’. Tijdens deze interessante avond zijn er door 4 deskundigen lezingen gegeven over het gehele proces: vanaf de dekperiode tot het moment van spenen.

De aanwezige schapenhouder heeft uiteraard bekende dingen gehoord, maar een opfrismoment zo vlak voor de lammerperiode is altijd welkom. Want hoeveel ervaring we ook hebben, de eerste lammeren van het jaar zijn toch altijd weer even spannend! Hoe ging het ook alweer.. Daarnaast zijn er diverse handigheidjes en feiten gedeeld. Wist u bijvoorbeeld dat tijdens week 3 t/m 10 van de zwangerschap de placenta wordt aangemaakt en dat hierdoor het geboortegewicht van de lammeren wordt beïnvloed?

Na de lezingen was er volop gelegenheid om vanuit de zaal vragen te stellen en zo van elkaar te leren. Voorafgaand aan elke vraag moest de vragensteller naam, woonplaats en aantal schapen zeggen, hieruit werd al snel duidelijk dat de zaal was gevuld met zowel hobbymatige (“3 ooien”) als professionele schapenhouders (“300 ooien”). Na afloop van de bijeenkomst waren de deskundigen nog aanwezig om overige vragen te beantwoorden, zo weet ik nu dat een hele lange navelstreng die over de grond sleept met een gedesinfecteerde schaar korter mag worden gemaakt (niet te kort!) alvorens die in de jodium wordt gedoopt.

Wellicht was u te laat met zich aan te melden voor de bijeenkomst of wist u helemaal niet dat er een bijeenkomst werd georganiseerd. De belangrijkste informatie van de lezingen is op een papier mee naar huis gegeven, deze delen we hieronder graag met u!

p.s. Heeft u eigenlijk enig idee welk geboortegewicht uw Skudde lammeren hebben en hoeveel gram ze per dag groeien? Mijn voornemen is om dat dit jaar te gaan registeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *