SFS

De uitslag is bekend!

In 2006 hebben we voor het laatst onze Skuddes laten onderzoeken op scrapie. In de jaren daarna had je ‘wel ongeveer’ een idee van wat je nieuwe dieren waren. Na een aantal jaren neemt de onzekerheid toe en komt het besef dat je eigenlijk niet zeker weet wat voor genotypering je dieren hebben. Omdat het streven naar dubbel ARR dieren belangrijk is voor de fokkerij, wordt het besluit genomen om weer te tappen. Nadat we ons hadden aangemeld voor de NSFO (onderzoekskosten per dier circa 6 euro goedkoper dan bij de GD!) en de barcodes voor op de bloedbuisjes hadden ontvangen, is de afspraak met de veearts gemaakt.

Tweeëneenhalve week geleden was het zover en kwam de veearts langs; 8 Skuddes zouden bloed moeten afstaan voor het scrapie onderzoek. Voorafgaand hebben we eerst kritisch zelf ons eigen dieren bekeken, de ooien met onbekend genotype waarmee we verder willen fokken zijn sowieso onderwerp van onderzoek. Bij de rammen moeten er echter keuzes worden gemaakt. Allemaal laten tappen heeft geen meerwaarde, slechts een aantal zullen met een beetje geluk voor de fok gebruikt gaan worden. De keuze is uiteindelijk gevallen op de ram van de KiBo Schagen die zo graag geknuffeld wil worden, de mooiste van de bonte rammen en een zwarte ram met een kleinere kans op dubbel ARR máár een prachtig stel horens.

Binnen een uur heeft de veearts op 2 locaties de bloedbuisjes gevuld, hebben we koffie gedronken en zijn we weer bijgepraat over de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren (wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we elkaar niet zo vaak treffen). De veearts zal de bloedbuisjes de volgende dag op de post doen en dan kan het wachten beginnen.

Vandaag kwam het verlossende mailtje. De uitslag van het bloedonderzoek is bekend! Vol spanning open ik de bijlage met resultaten: 6x ARR/ARR en 2x ARR/ARQ. Met nóg meer spanning open ik DAS-Online om te kijken welke dieren bij de oornummers horen.
De zwarte ram met de kleinste kans op dubbel ARR blijkt een enkel ARR ram te zijn. Geen probleem, wanneer deze ram wordt ingezet door een fokker met dubbel ARR ooien zullen er ongetwijfeld dubbel ARR dieren uit voortkomen en díe hebben dan wel een prachtige vader!
De ooi met de grootste kans op dubbel ARR blijkt enkel ARR te zijn, de ooi met 2 enkel ARR ouders blijkt daarentegen wél dubbel ARR te zijn. De kans op een tegenovergestelde uitslag was veel groter, maar gelukkig hebben we ons niet door statistiek laten leiden maar door de wetenschap.

Zolang de 3 oudere ARR/ARQ ooien hier nog rondlopen zullen we helaas geen scrapievrij certificering kunnen krijgen en blijven we zo nu en dan een paar lammeren tappen. Maar wanneer we nu een dubbel ARR ram inzetten weten we bij de meeste lammeren wel dat deze ook dubbel ARR zullen zijn. Ook voor de andere Skudde fokkers ontstaat hierdoor een stukje duidelijkheid over de genotypering van de dieren afkomstig uit onze stal.

Het wachten is nu nog op de rekeningen.. Voor het bloedonderzoek zijn de kosten € 15,55 per dier, de veearts zal waarschijnlijk een soortgelijk bedrag per dier zijn. Gelukkig ben ik erg blij met de duidelijkheid die de (goede) resultaten bieden, hiermee kunnen we verder bouwen aan de populatie van dubbel ARR Skuddes!

Nanda Grondsma – de Lege Wâlden

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *