Jaarlijks ontvangen diverse schapen- en geitenhouders van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een uitnodiging om mee te doen aan het monitoringsonderzoek voor Brucella melitensis.
Steeksproefsgewijs worden minimaal 1.475 schapen- en geitenhouders uitgenodigd om maximaal 13 dieren te laten onderzoeken. Ook leden van onze vereniging kunnen hiervoor worden uitgekozen (ook als je minder dan 13 dieren hebt!). Maar wat is Brucella en waarom dit onderzoek?
Brucella veroorzaakt Brucellose, dit is een besmettelijke zoönose (= een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan). Mensen die in contact komen met geïnfecteerde dieren of besmette melk(producten) kunnen besmet raken en Maltakoorts krijgen.
Vooral in landen in Zuid-Europa komt Brucella voor, met het importeren van dieren kan dit zich naar Nederland verspreiden. Tot op heden is in Nederland nooit een infectie bevestigd, het jaarlijkse monitoringsonderzoek wordt daarom sinds 1992 uitgevoerd om aan te tonen dat wij vrij zijn van Brucelle melitensis. Deze status is relevant voor het eenvoudig exporteren van dieren en dierlijke producten binnen de EU.
De GD voert het monitoringsonderzoek in opdracht van het ministerie uit. De uitnodiging is vergezeld met achtergrondinformatie over Brucella en het onderzoek in een flyer van de GD en een brief van de NVWA. Als uitgekozen dierhouder dient u voor 1 oktober een afspraak te maken met uw dierenarts, deze dient bloed af te nemen bij maximaal 13 dieren en dit naar de GD te verzenden voor onderzoek. Een dierhouder ontvangt geen factuur voor de bloedafname of -onderzoek. De dierenarts declareert bij de GD, alle kosten worden betaald vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF). Schapenhouders met meer dan 26 dieren betalen via de RVO factuur mee aan dit DGF.
U als schapenhouder kunt het brucella onderzoek aangrijpen om gelijktijdig andere activiteiten te laten uitvoeren door uw dierenarts, zoals bloedonderzoek voor scrapiegenotypering.