SFS

 

In het dagelijks leven..
Werk ik als fysiotherapeut en acupuncturist in een multidisciplinair therapie centrum. In mijn vrije tijd run ik samen met een collega en onze medewerkers (de skuddes) een trainingsfaciliteit voor schapendrijven.

De eerste Skuddes..
In 2008 kwam ik voor het eerst in aanraking met skuddes, bij schapenstal de Helmer van Ruud IJssenagger. Ik had een 8 jarige Border Collie gekregen, die volgens haar vorige eigenaresse nog wel interesse had in schapendrijven. Ruud leerde mij alles over zijn skuddes. Hij leerde me onder andere schapenscheren en bekappen. Zo werden we goede schapenmaatjes. In 2013 overleed Ruud en heb ik de zorg voor schapenstal de Helmer en een groep prachtige skudde ooien van hem overgenomen.

De kudde bestaat uit..
13 volwassen ooien, 3 ooilammeren en drie rammen.

Heeft Skuddes omdat..
Ik vind het een heel mooi schaap. Het heeft een edel koppie met sprekende ogen en is heel alert. Ze hebben ook prachtige vachten. De skudde is tevens een fijn schaap om het schapendrijven mee te trainen. Ze hebben een goed kudde-instinct. Het is een niet al te zwaar schaap wat, ik echt een voordeel vind bij scheren en bekappen.

Lid van de SFS omdat..
Ten eerste omdat ik het fokken binnen het stamboek belangrijk vind bij dit prachtige zeldzame schapenras. En ten tweede omdat ik het leuk vind om ervaringen met andere fokkers en skuddehouders te delen.

Het mooiste aan de Skudde..
Ze zijn nieuwsgierig, en elk schaap is weer anders, qua karakter en uiterlijk. Zo hebben ze bij ons ”op de Helmer” allemaal een eigen naam en sommigen zelf bijnamen.

Lottie_Brosky_Skuddes