SFS

Beste Skudde liefhebbers

Vanwege de bestuursfunctie die ik sinds januari dit jaar mag bekleden stel ik mij aan jullie voor.
Sinds 2002 ben ik actief lid van de SFS met mijn stal De Lingewaal. Gewoon als zo velen zocht ik toen een mooi en makkelijk schapenras om ons gras kort te houden. De keus viel op Skudde en daar hebben mijn vrouw en ik nooit spijt van gehad. Vanwege de scrapie regelgeving kwam er een uitdaging bij om op genotype te fokken en dat was elk jaar weer een puzzel om én de inteelt laag te houden én ARR te fokken. Een grote hulp daarbij was de dierregistratie van Dick Kwak. Nu Dick gestopt is en de SFS voor het DAS-systeem heeft gekozen ligt voor mij deze uitdaging in het SFS-bestuur: dat is het beheer en helpen verbeteren van de registratie. Hoewel het lastig is om de oude registratie te evenaren heeft het nieuwe systeem enkele voordelen. Je kunt je stallijst synchroniseren met de I&R stallijst en dat is een zorg minder. Bovendien kun je zelf je registraties en mutaties invoeren en heb je je eigen logboek wat ik als beheerder niet kan inzien. Dat geldt ook voor het opmerkingenveld dat je bij ieder schaap kunt invullen. Voor mij was dat bijvoorbeeld handig om de werpdatum, kleur en x-ling van de lammeren alvast bij het moederdier in te voeren. Eigenlijk kan elke fokker zelf zijn hele bedrijfsadministratie bijhouden in het systeem. Pas als er iets mis gaat, of als je denkt dat een registratie niet klopt of onvolledig is heb je misschien mijn hulp als beheerder nodig. Voorheen moest Dick alle mutaties voor alle leden zelf invoeren. Nu hoef ik alleen de zelfregistrerende fokker in voorkomend geval te assisteren.
Een andere uitdaging is het clubgevoel: we zijn een kleine club met een rijke diversiteit aan leden. Er zijn actief fokkende leden, er zijn leden die zelf niet fokken maar van tijd tot tijd hun Skudde-kudde aanvullen met jonge dieren van actieve fokkers en er zijn een aantal ondersteunende leden zonder schapen. Last but not least houden enkele leden een zwoegervrije kudde aan en zijn tot voor kort twee leden, nu nog één gecertificeerd fokker van ARR/ARR skuddes.
Met slechts 12 jaar ervaring als actief fokker ben ik nog maar een groentje vergeleken met enkele oude rotten die onze vereniging gelukkig ook nog telt. Mijn eerste wens is om collega Skudde-houders te mogen helpen met het synchroniseren van hun stallijsten met het I&R. Niet moeilijk maar je moet er wel even voor gaan zitten. In het dagelijks leven werk ik als gegevensbeheerder bij de kleinste gemeente van Nederland; hopelijk kan ik ook de collega-fokkers van SFS bij het beheer van hun dieradministratie helpen.

Leo van Nimwegen

Leo Skudde